Gizemli bir o kadar da değerli pırlantanın kıymetini belirleyen bir çok denklemin bir ataya gelmesi pırlantaya değer katar .
Tüm dünyada kabul edilen 4c kurallarını bunların neler ifade ettiğini renk , karat ,berraklık , kesim denklemini iyi kurup
kendimize ve sevdiklerimize hangi pırlantanın uygun olacağına karar verebiliriz .
4c olarak bilinen özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz .
1-Karat ağırlığı
2-Renk
3-Berraklık
4-Kesim
Pırlanta ölçüm birimi halk ararasında boyut cm , uzunluk , çap değerleri sanılsada karat ağırlık birimidir .5 karat 1 gr a tekamül eder.
1 karat pırlanta 0.20 gr dır .Eski elmas tüccarlarının elmas tartmakta kullandıkları carob keçi boynuzu tohumu karatın isimi babasıdır.
Pırlanta ne kadar büyük tek bir parça şeklinde bulunursa o kadar değerlidir .Örneğin 0.01 karat 100 adet pırlanta 1.00 karat tır.
1.00 KARATLIK tek bir taş küçük taşların en az 10 katıdır .
Doğada bulunan sarı , kahverengi ,siyah , pembe , mavi , beyaz pırlantalar nadir oranlarıyla değerlerini belirler .
Pembe ve mavi en nadir renklerdir . Beyaz renk beyazlık derecesine göre ingilizce alfabe sıralamasına göre sınıflandırılır . En beyaz renk D dir .
D - E - F renksiz G - H - I çok hafif renk sınıfındadır . J - K renkleri ve sonrasında taşların sarımtırak renkleri belli olmaya başlar .
F - G - H - I en çok tercih edilen renklerdir . Tek başına kullanılan bu pırlantalar beyaz görünümdedir .
Renk farklılıkları 2-3 renk üst taşlarla karşılaştırma yapılarak ancak fark edilir .
Pırlantanın berraklığı (DOĞANIN PARMAK İZLERİNE BAKILARAK) belirlenir.bu izlerin çoğu çok küçük olduklarından çıplak gözle görülemez.Bir pırlantanın lekeleri ne denli az ise,Taş da o kadar nadir bulunur!
Kesim insanoğlunun pırlantaya kattığı tek özelliktir.Pırlantanın o göz kamaştıran ışıltısı kesimin ustalığına ve kullanılan teknolojiye bağlıdır.Diğer özellikleri doğadan kaynaklanırken insan eliyle yaratılan özellik kesimdir.Yuvarlak kesim bilinen kesimler içinde en popüler olanıdır.Diğer kesimler arasında zümrüt (dikdörtgen pırlanta kesimidir) ,damla,markiz (iki ucu sivri kesim),prenses(üzeri kare yuvarlak kesim),oval ve kalp kesim sayılabilir.
PIRLANTA ALIRKEN GERÇEK Mİ SAHTE Mİ NASIL ANLAŞILIR ?
Pırlantanın sahtesi genellikle pırlantaya yakın bir taş olan mozanitten yapılmaktadır. bu taşın gerçek mi sahte mi olduğunu anlamak bu işin ticaretiyle uğraşan insanlar için bile çok zordur.
PEKİ SAHTE BİR TAŞI PIRLANTA DİYE ALMAMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR ?
Öncelikle pırlantanızın gerçek olduğunu anlamanız ve bu güveni duymanız için kesinlikle satıcı firmadan firmanın isminin geçtiği sertifika talep etmelisiniz.kuyumculuk tamamen güven mesleği olduğundan örneğin bir müşteri çok sevdiğim bir kuyumcu var deyipte kuyumcuya gitmez çok güvendiğim bir kuyumcu var der bu nedenle hiç bir kuyumcu güvene dayalı olan mesleğinde müşterisini kandıracak bir belge vermek istemez.Birde dünya uluslararası elmas konseyinin vermiş olduğu sertifika olan HRD ve GIA olarak adlandırılan uluslararası sertifikalar vardır.Buradan verilecek olan pırlanta sertifikası ile nasıl kimlik kartlarımızda tc kimlik numaralarımız varsorguluyabiliyorsak,Ayni şekilde pırlantanızında bir kimlik numarası vardır.Bu kurumlardan sahte olup olmadığını sogulatabilirsiniz..
Unutmayın ''Her Pırlanta Parmak İziniz gibi tektir'' ve sadece Size Özeldir.Ve Sizinle Anlam Bulmaktadır...